in ,

Și tu vei fi bătrân

Și tu vei fi bătrân

Și tu vei fi bătrân – Nu ar trebui să ne mire că foarte mulți oameni nu reușesc să comunice cu părinții și bunicii. Câți ani au trecut de când comunicarea a fost doar bidirecțională, scurtă, ”pe repede înainte”.

După cum nu ar trebui să fie mirați de numărul mare bătrâni care aleargă de colo-colo pe stradă în orele nepermise. Mulți dintre ei sunt bătrânii nimănui. Acei bătrâni care au copii cu care au discutat o dată la ceva timp dar și atunci fără pic de profunzime.

În marea majoritate a familiilor, comunicarea dintre copii și adulți se încheie repede. Încă din adoleșcență sunt primele semne, atunci când copilul observă că nu are suportul părintelui și se îndepărtează ușor. Mai apoi, când fiecare este la casa lui, comunicarea devine aproape monosilabică.

Să nu fie nimeni mirat de faptul că bătrânii sunt indisciplinați acum. Cum ați vrea să fie? Sunt generația care s-a descurcat făcând rost de ceva carne, stând în frig și răbdând în comunism.

Și tu vei fi bătrân – În bătrâni s-a trezit sentimentul de supraviețuire

Ei sunt cei care au supraviețuit construcției canalului Dunăre-Marea Neagră, Casa Poporului. Ei au dezgropat cu mâinile lor de sub dărâmături oameni după cutremur.

Ei și-au văzut casele dărâmate și tot ei au trebui să se adapteze la bloc.

Ce credibilitatea credeți că avem noi în fața lor? Ce argumente?

Au trecut peste gripe, Cernobîl, avorturi ilegale. Și au supraviețuit. În plus mulți consideră că și-au trăit viața.

Și tu vei fi bătrân – Este cel mai bun moment în care trebuie să privești adevărul în ochi: cine sunt părinții tăi? În afară de amintirile pe care le ai cu ei tineri, ce mai știi de viața lor din ultimii cinci ani? Poate știi că se uită toată ziua la televizor, că se mai ceartă uneori între ei sau se îngrijorează că se ridică prețurile.  Le mai dai tu un supliment de bani să le ajungă de medicamente și asculți politicos a suta oară același subiect.

Bătrânii sunt aceia cu care te-ai certat în fiecare an electoral pentru că nu ai înțeles că ei fac parte din altă paradigmă. Și că pentru ei cuvântul libertate, democrație, guvern parale, nu înseamnă nimic. Pentru ei era important să aibă supraviețuirea asigurată.

Câți dintre bătrâni credeți că au trecut pragul unui psiholog să învețe cum să integreze noul capitol de viață? Câți dintre voi știți ce tipar de personalitate au părinții pentru a facilita poate o comunicare mai bună?

Mulți au ales să fie părinții părinților stricând o armonie sacră și uite acum, cum acești părinți-copii fac năzdrăvănii.

Ceea ce se întâmplă acum este rezultatul faptului că bătrânul în România este …doar bătrân. De multe ori lipsit de orice demnitate umană sau uneori de o impertinență grosolană, mă refer la cei cu privilegii care cred că orice li se permite.

Și tu vei fi bătrân – Nu știu dacă vremurile permit să reglăm acele derapaje între generații, dar măcar acum, în ultimul ceas pentru unii, poate mai avem o șansă.

Bătrânii noștri nu sunt cei cocheți de-i vedem prin Viena, plimbându-se frumos îmbrăcați să ia masa în oraș. Nici cei care umplu autocare ca să vadă lumea. Bătrânii noștri sunt săraci, captivi într-o lume a fricii și consumatori masivi ai sistemului de sănătate.

Lecția pe care ei o trasmit generației următoare este dură: avem multă treabă cu noi să nu ajungem încă o generație de sacrificiu!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

metode care te ajută

10 metode care te ajută să îți recapeți starea de bine în această perioadă

Adaptarea la noua paradigmă a vieții

Adaptarea la noua paradigmă a vieții