in

Pierd prea mult timp, ce să fac?

Pierd prea mult timp

Pierd prea mult timp – În ultima perioadă, am stat de vorbă cu multe femei și toate se plângeau de lipsa timpului. Mi-a atras însă atenția povestea Andreei, o femeie mereu ocupată, mereu obosită și în pericol să se înstrăineze de partenerul ei. Nici vorbă să aibă timp să aducă pe lume un copil sau să se bucure de seri relaxante, acasă.

”Timpul trece prea repede”, spunea ea. Într-o seară, partenerul ei i-a spus că ar vrea să ia o pauză, pentru că s-au înstrăinat. În relația lor de cuplu au fost urcușuri și coborâșuri dar niciodată nu s-a pus problema despărțirii.

Pierd prea mult timp – Povestea Andreei…

Andreea povestea: ” Mai întâi am fost șocată și am ajuns să-mi pun problema dacă nu apreciez valoarea timpului, importanța unei relații și când am uitat de visul meu de a avea, până la urmă, o familie fericită.

Mă trezesc dimineață, la o oră pe care mulți o consideră ridicolă, asta pentru a ajunge cât mai repede la birou. Mă simt obosită mai tot timpul, se întâmplă să uit de mine, însă mă bucur că am realizat multe lucruri în viață, poate lucruri la care alții doar visează. Și cu toate acestea, în sinea mea, nu mă simt suficient de bună și am mereu imboldul să dovedesc mai mult.

Chiar și în drum spre birou, resping apelul iubitului meu pentru a prelua apelurile de la birou. De curând, chiar am avut parte de câteva zile de concediu. Ne-am propus să facem ceva pentru relația noastră, însă concediul a fost doar pe hârtie, m-am trezit din nou implicată în obiective, urgențe și discuții despre birou.

În acel concediu, iubitul meu a zis să luăm o pauză de relație…”

Foarte mulți oameni sunt prinși în acest carusel, obiective, birou, suprasolicitare. Oamenii care nu echilibrează viața personală cu viața profesională, își pun în pericol chiar și sănătatea fizică. Povestea Andreei este una în care cu toți ne regăsim.

Dar chiar și în al douăsprăzecelea ceas există soluții:

1. Definește clar obiectivele și nu te păcăli. Dacă vrei carieră, definește clar cât timp aloci pentru asta. Poate fi vorba de un an sau de ani de zile.

2. Dacă îți dorești o familie, stabilește cu partenerul tău care sunt atribuțiile fiecăruia și cum contribuie concret fiecare pentru a veni în ajutorul celuilalt.

3. Identifică clar care sunt sabotorii tăi. Poate că este o prietenă care te încarcă cu problemele ei, o colegă care mereu lasă pe ultima sută de metri un ”deadline”. Sau poate un șef căruia îi plac sedințele interminabile după care tu trebuie să stai peste program să lucrezi.

4. Foarte important lucrează pe structura: prioritar, urgent, important. Nu toate lucrurile prioritare sunt urgente și nu toate urgențele importante.

5. Nu neglija sub nicio formă organismul. Bea apă, alimentează-te corect. De multe ori lipsa de eficiență are rădăcini adânci în gestionarea corpului, nu în bagajul de cunoaștere sau voința de a duce la bun sfârșit obiectivele propuse.

6. Verifică dacă nu cumva ai o problemă de delegare. De multe ori intrăm pe nesimțite în capcana ”doar eu pot să fac cel mai bine”.

7. Fă pauze dese. Da, asta înseamnă să dai un restart creierului prea solicitat.

8. Oferă-ți mici premii. Sună aiurea pentru tine poate dar este cel mai important să te premiezi când duci la bun sfârșit un ”task”.

9. Stabilește-ți clar intervale în care lucrezi, intervale în care răspunzi la mail-uri sau vorbești cu colegii.

10. Dacă observi că te suprasoliciți, ai insomnii, scăderi de imunitate, cere ajutor.

Și nu uita ce spunea Marcel Proust despre timp: ” Zilele sunt egale pentru un ceasornic, dar nu pentru om

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Mesajul unui adolescent părinților săi

Ce este bioritmul

La ce NU ai fost atent anul acesta?