in ,

La școala vieții, capitolul 1: mamele de adolescente

Mamele de adolescente

Mamele de adolescente – Sunt câteva întrebări esențiale pe care trebuie să ți le pui în viață. Cei care au lucrat cu mine vor zâmbi citind cuvântul ”trebuie”. Multe ore le-am petrecut împreună distrugând cuvântul. ”Trebuie să faci”, ”trebuie să ai”, ” trebuie să fii”, mulți ”trebuie” care de regulă ne încurcă în viață.

Și totuși există un ”trebuie” pe care este bine să-l luăm în serios…

Mamele de adolescente – Părinți de adolescenți

Apariția unui copil este o mare responsabilitate. Mulți tineri părinți intră în panica specifică a noutății situației și se simt copleșiți. Ce trebuie să facă, ce nu trebuie, cum trebuie să se comporte cu sugarul. Cât mănâncă copilul, cât doarme, când merge, când vorbește. Primii ani din viața părinților este ocupată cu informarea, activarea pe forumuri și petrecerile de 1, 2, 3, 4, 5…etc ani.

Mai apoi, cam după vârsta de 8, 9 ani, părinții obosesc. Îi înțeleg, nu este ușor să crești un copil. Dar abia după 8, 9 ani tu, ca și părinte, trebuie să începi să îl educi.

La școala vieții se pun în bancă atât părinții cât si copii. Mai ales că începe adolescența, părinții pierd contactul cu copiii și cumva dialogul devine monoton. ”Ce ai făcut la școală?”, ”Bine”, uneori cam la atât se rezumă. În rest meditații, teme, examene, stres, presiune. Cam la atât se reduce perioada 8 -14 ani pentru mulți copii.

Părinții la rândul lor sunt copleșiți de presiunea financiară, meditațiile sunt scumpe. Stresul lor este legat de alegerea liceului, mai apoi al facultății.

Din afară, cu toții, atât copiii cât și părinții par antrenați într-o cursă contra cronometru către….

Către ce, dragi părinți?

Către un liceu în care copiii ies surmenați de atâtea teme? Către o facultate care-i duce departe, în  țări străine de unde nu se mai întorc?

Ce învață ei despre viață în afară că trebuie să aibă note bune?

Mamele de adolescente – Părinții la tablă

Dacă ești părinte de adolescent trebuie să știi ce se întâmplă în mintea și sufletul copilului tău. Chiar dacă ai cel mai silitor și cuminte copil de pe lume, te asigur că are multe dileme, stări emoționale contradictorii, păreri, nemulțumiri și deziluzii.

Fetele sunt diferite de băieți în adolescență, de acea trebuie tratați și educați diferit. Între 11 și 19 ani, fetele suferă transformări majore la nivel mental și fizic. Poate fi o perioadă grea pentru mamă și fiică, o perioadă în care de multe ori lucrurile scapă de sub control.

În această perioadă, hormonii joacă un rol fundamental. Estrogenul în special, va avea o influență majoră asupra sănătății fizice și emoționale a adolecentei până în următorii 40 de ani.

În această etapă, mama are un rol de educator pentru tânăra adolescentă.

Mamele de adolescente – Ca și mamă este bine să știi ce se întâmplă în viața fizică și emoțională a copilului tău și să-i poți explica asta.  De la tine trebuie să afle ce însemnă ciclu menstrual, care sunt primele semne ale pubertății, tipuri de protecție igenică, profilaxia durerilor menstruale, alimentația în pubertate și educația sexuală.

Nu ai nici o scuză că îți este rușine sau nu știi. Te informezi, există suficient material pe internet și îți ajuți copila să înțeleagă prin ce etapă trece.

Tu, în calitate de femeie, în primul rând trebuie să-i facilitezi fiicei tale trecerea de la fetiță la femeie tânără astfel încât să înțeleagă că este momentul să devină responsabilă pe corpul ei.

În România rata mamelor minore este foarte mare tocmai datorită lipsei de educație a mamelor. Copila trebuie să fie responsabilizată că, odată cu apariția ciclulu menstrual, poate aduce pe lume copii.

Vârsta adolescenției este vârsta comparațiilor. Fetele încep să se compare și tu, ca și mamă, trebuie să fii informată pentru a-i explica ce se petrece în corpul ei la adolecență.

Unele fete se îngrașă, altele încep să aibă acnee, apar vergeturi, glandele sudoripare devin mai active.  De regulă toate acestea duc la anumite manifestări emoționale: timiditate excesivă, izolare, stări depresive. Sau la polul opus, un imens show off în care tânăra arată tot ce are în speranța că este validată.

Mamele de adolescente – La această vârstă, pe plan psihologic adolescența este marcată de activarea instinctului sexual. Aici iarăși rolul mamei este hotărâtor. Ce îi spui fetei tale despre începerea vieții sexuale? Dar despre relația cu un partener? Ce relație vede ea că ai cu partenerul de viață? Ce îi spui că însemnă o relație? Dar o familie?

Toate aceste răspunsuri trebuie să ți le pregătești astfel încât să-i devii prietenă fiicei tale. Altfel vei constata că vă distantați și această distanță va deveni tot mai mare în timp.

Citește aici și: ”Limitările moștenite în copilărie se răsfrâng la maturitate. Să luăm exemplul banilor…

Ce vrei să fii când vei deveni mare?

Iată o întrebare total lipsită de sens, noroc că nu mai sunt mulți adulți care mai pun întrebarea asta. Dar totuși o altă întrebare se impune a fi pusă adolecentei: care sunt interesele sociale?

Pentru că da, la vârsta adolescenței, pe plan psihologic, se activează conturarea intereselor profesionale, sociale, a dorinței de libertate, autonomie. Inteligența se diversifică și nu vrei să devii ”mami, ce știi tu”, așa că pune-te la punct cu tot ce o interesează pe fiica ta. Vârsta adolecenței este vârsta curiozității, a teribilismului. Dar și vârsta în care se pot pierde repere.

Tu, ca și mamă, ești reperul numărul 1. Chiar dacă nu crezi asta, te asigur că apari mereu pe o canapeau de terapie atunci când fetița ta devenită femeie, are probleme cu bărbații sau nu este fericită la locul de muncă. Așa că va trebui să ai mare grijă cum îi prezinți tu viața ta profesională.

Mamele de adolescente – Ești mereu obosită? Îți bârfești colegii? Nu ai bani? Eșți nemulțumită și etichetezi viața ca fiind grea și nedreaptă? Ai grijă, s-ar putea să o influențezi negativ pe fiica ta. Cum va privi ea viitorul? Viața? dacă tu i le prezinți apocaliptic?  Cu ce tragere de inimă se va duce ani buni la facultate și va face o carieră, dacă te vede pe tine care ai făcut același lucru dar fără un rezultat?

Relația între mamă și fiică este una sacră. Mama trebuie să-i predea fiicei rolul de educator de națiune. Cum foarte bine spunea, Brigham Young, ”Educi un bărbat, educi un bărbat. Educi o femeie, educi o întreagă generație”, rolul mamei este definitoriu pentru viitorul copiilor.

În România, numărul mamelor minore este în creștere, violența conjugală atinge cote alarmante. Lipsa de comunicare dintre copii și părinți se traduce în consumul de substanțe ilegale și abandon școlar. Undeva toate acestea trebuie să se oprească. Și de la educație începe totul!

În curând capitolul 2: tați de adolescenți!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

De ce nu-mi place de Valentin

De ce nu-mi place de Valentin?

Copilul față în față cu părinții divorțați

Copilul față în față cu părinții divorțați