in

La ce NU ai fost atent anul acesta?

Ce este bioritmul

Suntem aproape de sfârșitul anului, ne gândim la perioada solicitantă care vine. Alergătura după cadouri, pregătirea sărbătorilor, vizitele în familie și prieteni.

Pentru că tragem linie peste 2019 este cuvenit să analizăm puțin anul care trece din alt punct de vedere.

  • ce nivel de energie am avut anul acesta
  • de câte ori am suferit de o răceală
  • cum ne-am simțit emoțional
  • dacă ne-am confruntat cu dureri frecvente de cap, stomac, dureri lombare

Probabil ai constatat deja că ai tendința să ai mai mult grijă de mașină decât de propriul corp, așa că te invit să îți privești corpul dintr-o altă perspectivă.

Îți sună cunoscut cumva cuvântul geroigenă? Dacă nu, îți pot spune că deși cuvântul nu îți este familial, faci zilnic zilnic asta. Adică însemnă că îți planifici modul de viață a fiecărei zile, săptămâni sau ani. La asta se adaugă și bioritmul care vrei nu vrei, face parte tot din viața ta și înseamnă o cadență echilibrată a organismului.

Teoria bioritmului  devine subiect de cercetare abia în secolul XX când un profesor de psihologie de la Universitatea de la Viena, pe nume Herman Swoboda, ridică ipoteza existenței bioritmului. El concluzionează că există un ciclu fizic de 23 de zile și unul emoțional de 28 de zile. La toate acestea se adaugă și studiile profesorului de la universitatea de la Innsbruck, Alfred Teltscher, care observă că studenții lui au zile bune și zile rele. Observă deasemenea că există o fluctuație de 33 zile la capacitatea de memorare și atenție.

Așadar, ca să fie clar, atunci când ai zile proaste, este cumva natural după cum tot natural este să fii cu capul în nori. Tot secretul stă în autocunoaștere.

Sigur ai avut zile în care ar fi trebuit să fii calm dar nu te puteai stăpâni. Sau zile în care trebuia să livrezi un proiect și îți lipsea puterea de concentrare, atenția și erai uituc. Ca să nu mai zic de stările proaste de moleșeală sau dureri surde pe care le resimțeai în corp.

Ține minte!

  • Ciclul fizic dureaza 23 de zile și influențează factorii fizici ca: forța, rezistența, coordonarea mișcărilor și rezistența la îmbolnăviri.
  • Ciclul emotional durează 28 de zile și influentează stările emoționale, afectând tendințele de optimism/pesimism, pasiune/indiferență, depresie/entuziasm.
  • Ciclul intelectual durează 33 de zile și influentează memoria, atenția, capacitatea de învățare, claritatea în gândire, corectitudinea calculelor.

Poți consulta site-uri care îți calculează bioritmul sau poți să faci tu un exercițiu de autocunoaștere și să îți notezi aceste fluctuații. În mod natural ai trecut prin ele dar nu le-ai conștientizat.

Dacă ești antreprenor, sportiv, profesor, părinte, fii atent la aceste aspecte. Degeaba pui presiune pe tine, pe colegi, angajați, copii, partener dacă nu știi exact sursa problemei intervenite. Banala ceartă din familie, pierdutul actelor sau uitarea unui deadline important își poate găsi explicația în fluctuațiile de bioritm.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Pierd prea mult timp

Pierd prea mult timp, ce să fac?

Limitările moștenite în copilărie

Limitările moștenite în copilărie se răsfrâng la maturitate. Să luăm exemplul banilor…