in ,

Învățăm chiar înainte de a ne naște! Tu ce ai învățat?

învățăm chiar înainte de a ne naște

Deși prezentă informația la nivel ancestral și experimentată în triburi, a fost nevoie de știință să demonstreze că învățăm chiar înainte de a ne naște.

Viața omului începe cu mult înainte de primul lui strigăt și se pare că venim pe lume cu un set de lecții bine învățate din viața intrauterină.

Uterul matern se dovedește prima școală în care viitorul om face primii pași în învățare. De acea rolul mamei și sprijinul tatălui precum și ocrotirea familiei este atât de importantă pentru aducerea pe lume a unui copil perfect echipat pentru viitor.

Mai mult decât atât, la nivel de societate ar trebui să urmărim noile generații și să conțtientizăm, mai ales mamele, de importanța primelor 9 luni din viața copilului.

Învățăm chiar înainte de a ne naște – Despre parenting, un pic mai multe…

Sunt extraordinar de interesante cursurile de parenting și salut cu bucurie numărul mare de părinți deschiși la informație. Omenirea a evoluat și informațiile despre dezvoltarea cognitivă și emoțioanală a unui copil devine o curriculă de cultură generală.

Dar nu este destul. Foarte mulți părinți ajungi la aceste cursuri abia după ce copilul este născut.

După cum spuneam, procesul de învățare a copilului începe cu mult timp înainte de naștere și comportamentul mamei are un efect. Frica din timpul sarcinii, emoțiile toxice, stresul de la locul de muncă, relația cu partenerul de viață și familia, toate învață copilul mecanisme de adaptare.

Origini fetale

După cum spuneam, știința nu stă pe loc. În țarile în care frica de a merge la psiholog sau etichetarea de a avea o problemă dacă mergi, a apus demult.

Mai mult, legătura între psihologie și biologie a dat naștere la un nou domeniu științific, numit origini fetale. Domeniul își propune să cerceteze teoria după care viața noastră, disponibilitatea către progres, echilibru, bunăstare are un inprint încă de la formarea noastră în uter.

Informația are valoare de tezaur deoarece ne face să conștientizăm că nu putem face ”din bici să facă plici” dacă nu suntem atenți la toate contextele care dau naștere unei generații.

Sunt nenumărate studii care au demonstrat clar că acei copii nenăscuți, care au trăit în pântecul mamei traume, au fost afectați pe perioada vieții prin diferite disfuncții fizice și emoționale. Dacă luăm acestă informație și o declinăm la istoria noastră, înțelegem foarte multe.

Învățăm chiar înainte de a ne naște – Lumea din viața intrauterină

Acum, când scriu acest articol, îmi aduc aminte de mine ca studentă când învățam despre psihologia copilului.

Copilul învață înainte de naștere – Nu avem prea multe informații în anii 90 dar mi se părea cumva logic, ca viitor psiholog, să fiu atentă la contextul în care copilul a petrecut primele 9 luni de viață.

În momentul în care mama își ține pentru prima dată copilul în brațe acesta deja a învățat multe lucruri:

  • a învățat să deosebească vocea mamei de alte voci după primele patru luni intrauterine
  • fătul are preferințe, preferă vocea mamei cu care s-a obișnuit în primele luni după ce vine pe lume
  • fătul recunoaște pasaje din muzică, povești citite de mamă și sunetele scoase de animalul de casă
  • fătul învață limba în care i se va vorbi. Studiile arată că, odată născuți, copiii plâng cu accentul dobândit de la mamă. Cum se poate așa ceva? Este simplu de înțeles, micul om a învățat să se adapteze înainte de a se naște și vorbește în limba familială mamei să fie recunoscut.
  • tot studiile arată că fătul învață cadența în care mama vorbește și se exprimă plângând astfel încât ea să îl înțeleagă

Obiceiuri alimentare

Nici nu realizează, o mamă însărcinată, cât de importantă este disciplina alimentară și alegerea unui stil de viață sănătos în timpul sarcinii.

Timpul poftelor sper să apună împreună cu mitul copilul poftește. Fătul își educă preferințele alimentare în funcție de alimentația mamei.

După 7 luni de sarcină, papilele gustative ale copilului sunt complet dezvoltate împreună cu receptorii olfactivi care-i permit să miroasă. Toate aromele trec prin lichidul amniotic și fătul este direct expus la ele.

Copilul învață înainte de naștere – Odată născuți, copiii se pare că preferă aceste arome și sunt predispuși să le consume pe perioada vieții. Aroma de țigară este nocivă! Aroma de ciocolată este și ea! Absolut toate produsele care au o cantitate mare de chimicale afectează viitorul copil.

Spun asta să nu ne mai mirăm de gradul de mare de afecțiuni alergice de care sunt afectați copiii la vârste mici.

Tot în perioada intrafetală, fetușii învață ce este bun și ce este periculos pentru ei să se alimenteze.

Învață despre cultura gastronomică a țării din care provin. O alimentație variată, proaspătă și sănătoasă. O stare pozitivă a mamei în timpul alimentației, va învăța viitorul copil să asocieze hrana cu ceva pozitiv.

Curele de slăbire din timpul sarcinii, mesele luate pe fugă, certurile în timpul meselor, afectează grav viitorul copil.

Citește aici și : ”Viața are un tipar exact. Nu sări peste etapele ei!

Învățăm chiar înainte de a ne naște – 9 luni de observație

Viitorul copil are 9 luni la dispoziție să învețe despre lumea în care va păși. Prin intermediul mamei aude sunete, respiră aer, mănâncă, se odihnește.

Emoțiile pe care le trăiește mama sunt primele emoții cu care se familiarizează fătul. Absolut toate influențele exterioare sunt încorporate în corpul și mintea copilului care se va naște.

Fătul învață să supraviețuiască în uterul matern. Pare incredibil dar micul boț de carne trebuie să își adapteze funcțiile la stimuli veniți din exterior.

Copilul învață înainte de naștere – El învață, încă din primele luni, dacă va păși într-o lume sigură, echilibrață sau prosperă sau va face față violenței sau sărăciei. Fătul învață dacă va primi protecție sau dimpotrivă, va fi abandonat sau ignorat.  Stresul mamei însărcinate indică clar viitorul parcurs social al copilului.

Viitorul omenirii este dat de prezentul în care acești copii nenăscuți învață despre viață. Dacă ne uităm în jurul nostru și ne punem întrebare de ce generațiile noi sunt așa cum sunt, răspunsul vine de la acele prime 9 luni.

Importanța educării viitoarelor mame și conștientizarea lor că din momentul în care au aflat că poartă un copil, conteză, va face diferența.

Mamele care decid că nu vor să alăpteze, imprimă de la primul gând un sentimenet de abandon viitorului copil. Care este cea mai importantă primă apropiere de copil dacă nu alăptarea. Mamele care decid să aducă pe lume copii singure fără tată, imprimă și ele un anumit tip de emoție copilului.

Copilul învață înainte de naștere – Desigur viața nu este o poveste în care toate personajele și contextele sunt pe plus. Dar este necesar de știut că fiecare mamă este direct răspunzătoare pentru viitorul copilului ei. Și că este teribil de nedrept pentru copil ca tu să-i ceri tot atunci când i-ai oferit atât de puțin.

Viața emoțională a mamei este absolut crucială pentru dezvoltarea emoțională a viitorului copil. Copii femeilor expuse la stres, violență emoțională și fizică, au o predispoziție la depresie, anxietate și violență.

Cu cât mama are o sarcină mai evoluată în momentul stresului, cu atât mai mult predispune copilul la un dezechilibru emoțional.

Copilul învață înainte de naștere – Dar povestea aceasta are și un substrat pozitiv, dacă putem să-l numim așa. Copiii născuți deprind și niște mecanisme de copy-ing a factorilor de stres ca reacție de adaptare. Din păcate însă numărul lor este mai mic decât a celor afectați.

Generații după generații de femei au adus pe lume copii, și nu trebuie nici una să se simtă vinovată.

Dezvoltarea cercetării aduce an după an informații noi care ajută tinerele generații. Nu te poți învinovății de lucruri despre care nu știai, dar poți înțelege de unde își au rădăcina pentru a le repara.

Informația este mama cunoșterii și da, societatea trebuie să fie mult mai adaptată pentru a asimila și folosi descoperirile noi. Doar așa vom putea avea acele vieți frumoase pe care fiecare ni le dorim.

Viața este frumoasă, fericire se învață. Cu drag,

Adriana

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Viața are un tipar exact

Viața are un tipar exact. Nu sări peste etapele ei!

Cine e Socrate

Dacă nu știi cine este Socrate, nu citi articolul