in

Ghid pentru dezvoltare personală continuă

Ghid dezvoltare personală

Ghid dezvoltare personală – Să facem un succint profil psihologic al persoanei care este interesată de dezvoltare personală:

Nu contează vârsta atât de mult sau sexul. Contează dorința de a afla cât mai multe lucruri despre sine. Nu contează atât de mult unde are domiciliul, țara sau veniturile. Persoanele care vor să învețe continuu, au mereu bani de investit în asta.

Nu contează meseria, statutul sau diplomele. Am întâlnit oameni care la prima vedere păreau simpli dar care s-au dovedit izvoare de înțelepciune.

Ghid dezvoltare personală – Cel mai bun cuvânt care-i descriu este CURIOZITATEA

Curiozitatea este o dinamică teribil de constructivă a minții. Cine o are, va avea mereu dispoziția să vadă o problemă din mai multe puncte de vedere. Și asta îl va face mai stăpân pe situație, nu?

Dezvoltarea personală, ca fenomen, a apărut din dorința oamenilor pentru o viața mai bună și de ce nu, pentru a înțelege mai bine anumite fenomene sociale.  Au apărut cărți, cursuri, conferințe, specializări. Și a apărut publicul care consumă așa ceva.

Cum nu este bine să învățăm pe sărite, se impune un ghid de folosință a dezvoltării personale. Pentru asta îți propun să folosim o axă de evaluare în care punem ca persoană principală pe …Ana, să zicem.

Studiu de caz

Ana are 35 de ani, lucrează, este căsătorită și are un copil. Părinții și socrii trăiesc, soțul Anei are un frate. Ana este pasionată de dezvoltare personală.

Pentru ca Anei să-i folosească toată informația învățată de pe urma dezvoltării personale trebuie să își facă o scurtă autoevaluare. Și aici te invit să mi te alături.

Răspunde la următoarele întrebări te rog:

  • ce subiecte de dezvoltare personală ai căutat în ultimii trei ani
  • cum ți-a schimbat informația viața
  • ce nu ai reușit să rezolvi până acum
  • care sunt piedicile pe care le ai și acum în calea obiectivelor tale
  • ce frici ai
  • ce ai schimbat concret în dinamica familiei tale

De foarte multe ori, nevoia de a merge pe calea dezvoltării persoane vine dintr-o problemă nerezolvată. Rar am văzut persoane care să o facă doar din dorința de perfecționare continuă. Și dacă nu suntem atenți, rămânem cantonați în subiect.

De pildă: copil nou născut, mama merge la toate cursurile de parenting dar atunci când copilul merge la școală, interesul mamei. O spun din observație directă, foarte puțini părinți doresc să cunoască de pildă informații despre psihologia preadolescentului. O fac doar dacă sunt probleme…

Ghid dezvoltare personală propriu-zis :

Dezvoltarea personală nu se face pe sărite. Ai o problemă de cuplu, mergi la toate cursurile, citești toate cărțile, ai rezolvat probelma și te-ai oprit. Dezvoltarea personală este amplă și cuprinde toate aspectele vieții.

Anul acesta îți propun o formulă câștigătoare. Fă-ți o evaluare foarte aspră a tuturor aspectelor tale de viață: emoții, sănătate, relația de cuplu, copii, relații sociale, relația cu banii, dezvoltarea profesională, relația cu părinții, etc. Vezi ce nu funcționează de zece și propune-ți să rezolvi minusul.

Înscrie-te la un curs, cumpără o carte, mergi la terapie, cursuri. Fă ceva din toate acestea pentru a acoperi nevoia ta de cunoaștere:

  • Dacă ești părinte, îți sugerez două cărți foarte bune: Copilul tău competent, de Jesper Juul și Nu există copii răi, de Janet Lansbury.
  • Pentru educație financiară: Secretele minții de milionar, de T.Harv Eker, o carte care îmbină foarte bine psihologia cu parte practică financiară și De ce oamenii inteligenți fac lucruri prostești cu banii, de Bert Whitehead, cred că titlul cărții spune multe.
  • În zona de relații de cuplu, o carte foarte bună este: Iubire nu este de ajuns, de Aaron T. Beck. O sugerez pentru toți cei care iubesc și cred că doar atât le salvează căsnicia. Stiluri de atașament de Amir Levine și Rachel S.F. Heller, este o carte foarte bună care tratează din punctul de vedere a atașamentului, relația de cuplu.
  • Ca să ai o relație bună cu părinții îți sugerez o carte foarte bună scrisă de colega mea Gabriela Maria Man, Psihologia vârstei a treia și a patra. O carte esențială pe care trebuie să avem în bibliotecă pentru a ne înțelege părinții mai bine.

Viitorul este al oamenilor care au o minte dinamică și nu rămân pierduți în rigiditate și dogme fără sens. Admirăm succesul, ne dorim sănătate, avem nevoie de relații și iubire. Ei bine, toate astea se învață.

Viața este frumoasă, fericirea necesită curaj. Cu drag

Adriana

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Despre anxietate

De ce este bună, uneori, ANXIETATEA!

Minciuni despre succesul în viață

Cele mai mari minciuni despre succesul în viață