in ,

Eu, tu, noi…

Eu, tu, noi… Nu citi articolul dacă îți este frică de moarte…

Poate nu o să înțelegi ce vreau să spun, poate nu ești pregătit să diseminezi informația simplă, așa cum o scriu aici. Oamenii se dezvoltă pe diferite paliere în care cuprind informația și nu este nimic greșit în asta.

Fiecare dintre noi avem un rol bine definit în viață și cumva cred că tocmai despre asta este vorba în vremurile astea. Redefinirea lui ”eu, tu, noi”.

Mă întreba zilele trecute un prieten ce părere am despre situație. I-am răspuns cu o altă întrebare: ce părere ar fi avut bunicul lui care s-a întors pe jos de la Stalingrad. Sau bunica lui care a trebuit să pună pe masă hrană pentru 12 copii. Ce părere ar fi avut familia care în prag de noapte a fost scoasă din casă doar pentru că făcea parte din altă clasă socială.

Dincolo de gravitatea situației trebuie să observăm că multora ne este frică de moarte sau de necunoscut. Necunoscutul vine din noua realitate care pe toți ne scoate din confort. Nu trebuie să ne judecăm apucăturile reptiliene. Creierul a dat semnalul de supraviețuire!

Eu, tu, noi… Cine ne conduce?

În mare parte creierul reptilian. Acesta este responsabil cu supraviețuirea speciei și utilizează trei strategii super eficiente: FLEE, FIGHT, FREEZE adică fugi, luptă, îngheață. Aceste trei sunt regăsite la toate ființele (și uite cum realizăm că nu suntem atât de departe de animale).

Lumea modernă a rafinat creierul reptilian. Aparenta siguranță, senzația de confort, tehnologia, abordarea mai mult materialistă a vieții a condus la un fel de pervertire a instinctului de supraviețuire. În plus aș mai adăuga ca să observație personală, cu cât nivelul de inteligență emoțională este mai ridicat și creierul reptilian, aceste animal sălbatic din ceafa noastră, pare mai..blând.

Această situație nemaiîntâlnită de cel puțin două generații ne aduce cumva față în față cu o nouă realitate: ce facem în fața necunoscutului?

În lumea noastră supraviețuirea se numește …Stress. Îl avem din plin. Cumva îl gestionăm. Problemele acum câteva săptămâni erau altele. Acum dintr-o dată suntem puși în fața unei noi realități: moarte este egală pentru noi toți.

Nu contează că ești om simplu, bogat, important sau influent. Cu toții avem un dușman nevăzut.

Noi suntem obișnuiți să controlăm, să previzionăm, să facem predicții, calcule, socoteli, grafice. Uite că acum, cel puțin în momentul acesta nimic nu pare să conteze. În orice moment putem fi o victimă fără a știi deznodământul. Și asta clar nu-i place creierului reptilian. El nu știe cum să gestioneze noua paradigmă.

Timp de cel puțin două generații a trasformat FLEE, FIGHT, FREEZE în ANXIETY, AGRESSIVITY, HELPPLENESS.  Ultimele trei, anxietate, agresivitate și sentimentul de neajutorare a fost cumva dus pe picioare ca o răceală sezonieră. Mai o terapie, mai o cură de dezvoltare personală, eveniment motivațional sau recompensă materială. Cumva toate au intrat pe nesimțite în viața noastră și le-am ventilat pe la psiholog, vreo înjurătură la semafor, la adresa șefului sau a mediului politic. Sentimentul de neputință l-am oblojit bine material.

Nota de plată

Nimic nu va mai fi ca înainte după situația asta care ar trebui să ne pună serios pe gânduri.

Poți avea toți bani de pe lume, dacă este să te infectezi, o faci și într-un Rolls Royce.  Așa cum poți conduce companii sau chiar țări, ești tot un simplu om în fața inamicului nevăzut.

Acesta este acel moment în care te întorci către tine și te întrebi: îți este frică de moarte? Și dacă da, de ce? Pentru că nu ai trăit destul? Pentru că nu te-ai bucurat de lucrurile simple? Că nu ai iubit? Că nu ai renunțat atunci când trebuie să renunți?

Frica de moarte ridică vălul sincerității. Nu poți să te mai minți. În fața ei nu poți cumpăra mai mult de o clipă. Ei nu-i pasă dacă ești frumos, urât, sărac, bogat, bun, rău, bărbat, femeie, tânăr, bătrân, celebru sau cel mai insignifiant om de pe pământ. În fața ei, toți suntem egali. Poate de aici și frica.

Citește aici și ”Cele mai mari minciuni despre succesul în viață

Un nou început

Dacă ne uităm puțin în istorie, omenirea și-a revenit mereu. Cele mai groaznice momente au fost precedate de o revigorare, o poftă de viață, creșterea natalității. Important este să învățăm mereu din situațiile prin care trecem. Poate cine știe, așa ne învață Universul viața, exercițiul de a trăi.

Acesta este cel mai bun moment să verifici relația cu persoana iubită, relația cu copiii tăi, cu prietenii, colegii. Este un moment perfect să îți pui niște întrebări de genul ” cât de mult contează acum ce scrie pe cartea mea de vizită”. Să îți faci liste concrete care să răspundă la întrebarea ”dacă nu mi-ar fi frică, ce aș face de acum înainte”.

Este momentul să te evaluezi emoțional. Tot mai crezi că nu ai nevoie de dezvoltare personală?

Acum poți citi cărțile pe care nu ai avut timp să le citești. Să freci prin casă faianța și să faci o super curățenie de primăvară.

Acesta este momentul perfect pentru a-ți regândi viața dincolo de bani, obligații, obiective.

Eu, tu, noi… Kit de supraviețuire emoțională

Da, admitem că suntem oameni și din când în când putem cădea în capcana reptilianului. Ori noi, ori cei din jurul nostru. Este important să știm că atunci când gândim sub influența creierului reptilian indiferent cât întoarcem situația pe toate părțile, stresul este același. De acea trebuie să ieșim ca șoriceii din roată.

Cum facem asta?

Folosim metoda celor trei A, ( A de la Adriana :))!

Când simt că sunt anxios – îmi / sau ofer opțiuni

Când simt că sunt agresiv – ventilez / sau las persoana să ventileze

Când mă simt neputincios – îmi ofer confort / ofer suport/

Este foarte important să realizăm când suntem conduși de creierul reptilian. Când simțim că avem mintea agitată, avem un instrument extraordinar de simplu dar eficient de calmare: respirația.

Așează-te comod într-un fotoliu sau scaun. Inspiră adânc pe nări circa 5, 6 secunde. Reține respirația 2, 3 secunde mai apoi expiră lung până ce dai tot aerul afară.

Repetă exercițiu de circa 20 de ori până ce simți că ți se liniștește mintea.

Stai în preajma oamenilor pozitivi. Informează-te din surse credibile. Trăiește în prezent. Prețuiește viața și dă-i fiecarei clipe un sens.

Omenirea a trecut prin multe momente cruciale și a supraviețuit. Fie ca acest moment să ne facă mai buni, mai responsabili și mai atenți la ce însemnă cu adevărat VIAȚA!

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Divorțul înțelept vs divorțul dur

Divorțul înțelept vs divorțul dur- partea a doua

metode care te ajută

10 metode care te ajută să îți recapeți starea de bine în această perioadă