in

Dicționar de psihologie, cuvinte cu A care ne impactează viața

Dicționar de psihologie

Dicționar de psihologie – Ușor, ușor psihologia și-a făcut loc în viețile noastre. Nu mai cred oamenii că sunt nebuni dacă au nevoie de psiholog și numărul oamenilor care calcă într-un cabinet, crește.

Am selectat principalele cuvinte cu “A” care ne impactează viața. Ele au un sens clar și, învățănd să le integrați corect în viețile voastre, veți deveni și conștienți de impactul lor.

Dicționar de psihologie – Așadar, să începem cu primul cuvânt cu conotație psihologică foarte puternică:

ABANDON, acțiune de părăsire a unei ființe, lipsa de preocupare pentru soarta acesteia.

Cum percepem abandonul? Orice legătură care duce la slăbirea sau ruperea legăturilor afective poate fi trăită ca un abandon. La vârsta copilăriei lasă traue adânci care trebuie vindecate. La vârstă adultă, o despărțire de persoana iubită, absența sau decesul unei persoane dragi, poate fi trăit ca un sentiment de abandon. Oameni care resimt abandonul pot reacționa printr-o stare permanentă de tristețe sau la pol opus, prin agresivitate. Sentimentul de abandon reactivează traume din copilărie, destabilizează structura psihică și poate genera conduite nevrotice.

Întrebare: în acest moment trăiești vreun sentiment de abandon?

Dicționar de psihologie – ABANDONIC, om care fără a avea motiv să fie realmente abandonat, trăiește în permanență teama de a fi părăsit

Atenție părinți! La baza acestei nevroze de abandon poate sta ascuns un episod traumatizant din prima copilărie: decesul unui părinte, bunic, absența părinților temporară. Observăm un abandonic prin manifestare. Deseori manifestă o fragilitate neurovegetativă care se manifestă prin tulburări digestive.

La vârstă adultă, persoana devine hipersensibilă, emotivă și anxioasă. Trăiește sentimentul lipsei de valoare și manifestă aviditate afectivă. Cere atenție, se supără fără motiv aparent, acuză că nu te ocupi exclusiv de nevoile lui. Devine susceptibil și reacționează la cea mai mică frustrare fie prin opoziție, agresivitate, negativism sau la pol opus, prin supunere anxioasă față de persoana iubită.

Întrebare: ca și părinte ești atent la fricile copilului tău? Cum îi explici fenomenul morții? Ce faci în cazul în care divorțezi? Dacă te afli într-o situație similară, vorbește cu un psiholog. Dacă ești adult și te regăsești în descriere, vorbește cu un psiholog.

Dicționar de psihologie – ACT RATAT, hehe, asta ni se întâmplă tuturor, dar hai să vă explic cum se manifestă…

Tata Freud, ambițios din fire, demonstrează în 1901, că actele ratate cum ar fi pierderi de obiecte, uitarea sau lapsus-ul, sunt încărcate de sens. Îți uiți verigheta? Uiți frecvent o întâlnire la birou? Vezi ce simți cu adevărat în legătură cu relația ta sau cu locul de muncă.

Există posibilitatea ca factori psihofizilogici cum ar fi oboseala sau starea de agitație să favorizeze apariția actelor ratate.

Actele ratate sunt acele situații cărora le putem demonstra sensul ascuns și care constituie formațiuni de compromis între o intenție conștientă și o dorință inconștientă refulată.

Întrebare: ai asemenea situații în viața ta?

Dicționar de psihologie – ALTRUISM

Hai, că folosim cu toții termenul destul de des dar să vedem ce înseamnă concret.  Termenul este creat de August Comte (filosof francez) pentru a desemna grija dezinteresată pentru binele semenului.

Altruismul își are surse și în natură. De pildă s-au făcut experimente pe maimuțe și s-a constatat că au ales un comportament altruist pentru suratele lor.

Întrebare: de câte ori ai manifestat altruism săptămâna asta?

Dicționar de psihologie – AUTORITATE

Autoritatea este des confundată cu tirania. Este totuși o mare diferență între ele. Autoritatea este la fel de necesară în educația copiilor ca și afectivitatea. La vârsta adolescenței ea devine și mai importanță. Studii efectuate de psihologi și psihiatri de demonstrează că absența disciplineai determină perturbări grave la unii tineri.

Citește aici și: ”Degeaba înșiri diplome dacă nu ai notă de trecere la capitolul autocunoaștere!

Fără autoritate, educația se face prost, personalitatea rămâne slabă, inconsistentă. În plus în lipsa ei, omul poate avea senzația că trăiește în insecuritate și anxietate.

Întrebare: ce părere ai despre profesorii autoritari?

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Ce zice lumea

Cum să scapi de boala minții umane, ”Ce zice lumea?”

Pentru fiecare problemă există o soluție

Pentru fiecare problemă, există o soluție! Apelează la Psihoterapia sistemică