in

De ce nu sunt bune rezoluțiile de început de AN!

Rezoluțiile de început de an

Rezoluțiile de început de an. Este extraordinară senzația primei zile din an. Este fix ca un nou început, o altă șansă. Evident că nu mai cred în rezoluțiile scrise, la listele de obiective și la toate promisiunile făcute în noaptea de Revelion. Am înghițit pastila de autenticitate și trebuie să recunosc că viața este mult mai bună acum.

De ce nu sunt bune rezoluțiile de început de an?

Aș putea argumenta într-o frază dar este prea simpatic subiectul să nu îl dezvolt. Ne-au tâmpit unii cu obiectivele, de am ajuns să nu mai observăm viața din jurul nostru. Nu spun că este greșit să ți le faci, unii oameni, foarte puțini însă, funcționează perfect cu lista. Restul, se frustrează că nu le iese mai nimic din ea.

Rezoluțiile de început de an. Tu, când îți faci lista de obiective ții cont de …personalitatea ta, familie, neprevăzute? Pe listă putem pune multe, că hârtia suportă, dar puțini oameni sunt cei care chiar se cunosc bine asttfel încât să aibă tenacitatea de a duce la bun sfârșit tot ce și-au propus.

Să lămurim ceva de la început: rezoluții gen ”merg în vacanță”, ”schimb jobul”, ”slăbesc”, nu sunt rezoluții, Sunt nevoi firești care îți fac viața mai frumoasă.

Rezoluții sunt cele gen ”nu mai stau într-o relație toxică”, ” îmi dau compania în judecată pentru abuz”, ”schimb țara în care trăiesc ”, ”accept limitările familiei și îmi văd de treaba mea”, ” mă înscriu la o nouă facultate la 55 de ani”. Astea sunt rezoluții serioase. Cele care îți modifică viața din temelii. Și surpriză, ai să observi că nu toate pot fi realizate în 12 luni.

Rezoluțiile de început de an. Cum ajung mereu în același punct?

Rezoluțiile de început de an. Rezultatul schimbărilor necesită timp. În toată cariera mea de 28 de ani de când lucrez cu oamenii dacă am întâlnit maxim 4 oameni care au reușit de pe o zi pe alta să facă o schimbare radicală cu viața lor.  Așa că este mult mai eficient să ne privim cu autenticitate. Dacă o viață am stat în frici, comodități și compromis de regulă trebuie să se întâmple o minune să ne scoată de pe șine. Și uite cum vin bolile, concedierile, amantele și toate astea scot probleme care nu sunt rezolvate de ani de zile.

Minciuna de fiecare zi ”o să fie bine”

Sau …mai bine. Din ce să fie bine dacă nu facem nimic pentru asta?  Dacă ne uităm obiectiv în jur toți oamenii care au schimbat ceva au trecut printr-o problemă. Noi așa am fost învățăți/ programați. Schimbăm când nu se mai poate.  Altfel, băltim în problemele noastre până ni se pare comod.

Rezoluțiile de început de an. De exemplu: acum, că s-au terminat sărbătorile, de ce nu suntem la fel de buni, generoși, darnici? De ce nu donăm haine, vizităm case de copii sau facem o petrecere de strângere de fonduri? Că nevoi sunt multe și nouă ne place să fim …buni.

Rezoluțiile de început de an. Viața este o continuă schimbare, acceptă asta!

Nimic nu stă în loc, totul este o continuă schimbare. Chiar și tu și cei din jur. Ceea ce merge perfect astăzi, căsnicie, carieră, sănătate, mâine poate avea probleme. Sau invers.

Teama cea mai mare a omului este cea de schimbare. Ne-am dori să înghețăm pentru vecie momentele frumoase dar cum asta nu este posibil, vin și dezamăgirile. Și cum să le facem față nu prea suntem pregătiți, nu-i așa?

Dar din fericire există câteva lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face pentru a fi bine indiferent de momentul anului sau listele de rezoluții:

  • Obișnuiește-te să îți faci o autoevaluare după crieteriul simplu: ce mă face fericit? Ce îmi păstrează sănătatea? Ce mă ajută să progresez?
  • Stai în obiectivitate. Pentru orice aspect al vieții există cauză și efect. Uneori tu ești cauza și uneori tu generezi efectul.
  • Nu te opri din învățat! Poate este cel mai important lucru în viață! Învață mereu despre tine, învață lucruri noi. Doar așa te menții în ritmul vieții.
  • Ai curaj să schimbi ceea ce nu îți place. Cu pași mici, uneori ghidați, poate temători, dar fermi.
  • Nu te îmbăta cu apă rece. Să fim obiectivi. Nu suntem nici cea mai bogată țară, nici cei mai minutați oameni. Când vrei să faci ceva bun cu viața ta, nu o să ți se aștearnă vreun covor roșu. Va fi greu, frustrant, uneori imposibil. Vei vrea să renunți, te vei simți blocat, disperat. Și atunci tot ce am scris mai sus, se aplică.
  • Cunoaște-te pe tine însuți! Foarte important. Îți garantez că marea majoritate a oamenilor habar nu au cine sunt. Și cu oamenii ăștia ne căsătorim, facem afaceri și oamenii ăștia ne sunt familie.
  • Învață să faci diferența între ”merită” și ”insistă”. Chiar este o diferență enormă. Merită să insiști să îți salvezi căsnicia dacă în povestea asta sunteți doi. Altfel, merită să încerci să schimbi ceva și să insiști să fii tenace în decizie.

Rezoluțiile de început de an. Un lucru însă este foarte clar și îl realizăm odată cu trecerea noastră prin timp; nimic nu este întâmplător.

Viața este frumoasă și fericirea se învață!

Cu drag,

Adriana

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Antrenament pentru creier

Antrenament pentru creier. Cum te pot ajuta ”jocurile copilăriei” în lupta cu Alzheimer

Ordinea din capul tău

Ordinea din capul tău