in ,

Cum să scapi de boala minții umane, ”Ce zice lumea?”

Ce zice lumea

”Ce zice lumea” este una dintre cele mai grele boli ale minții umane. Aș fi tentată să zic că este boală românească dar nu este adevărat.

În toate zonele pământului găsim oameni care au această nesiguranță de sine care trebuie confirmată și reconfirmată de …lume.

Suntem teribil de ușor influențabili și de aceea, după părerea mea, trebuie să avem foarte bine stabilite principii, reguli și valori. Ele sunt pentru siguranța noastră de a nu forța mintea să găsească noi repere care să nu placă tuturor. Și de aici începe povestea.

Am fost atentă la multe povești ale clienților mei care aveau ca și substrat acest ”ce zice lumea”. Și lumea spune multe.

Lumea spune că trebuie să fii într-un anumit fel, să faci într-un anumit mod și să ții clar de o linie definitorie. Altfel primești etichetarea de ciudat, neadaptat, imatur sau neadecvat. Doar o privire scurtă pe principalele știri și ne dăm seama clar că boala asta chiar ne place.

Concepul de ”ce zice lumea” ne hrănește foarte bine și Ego-ul. Dacă lumea spune, înseamnă că sunt important.

Dacă întrebi zece oameni despre cât de influențabili cred că sunt, probabil că jumătate vor spune că nu sunt. Deși adevărul este că poate ne propunem să nu fim așa, în realitate acceptăm foarte ușor părerile celorlați și rezistăm greu la presiunea de a ne conforma.

”Ce zice lumea” – Experimentul psihologic

Există un celebru experiment psihologic care și-a propus să demonstreze cât de influențabili pot fi oamenii. Și aici voi descrie un fenomen tipic de manipulare, capcană în care mai cădem uneori mai ales în zona preferințelor politice.

Un subiect a fost plasat într-un grup de șase persoane care i-au fost prezentate ca fiind voluntari. Grupului i s-au arătat două planșe. Pe o planșă era trasată o linie, pe cealaltă planșă erau trasate două linii inegale și una singură de dimensiunea celei aflate pe prima plansă.

Grupului i s-a cerut să stabilească care dintre linii erau identice. Exercițiu s-a repetat de mai multe ori.  Pentru primul test, complicii au răspuns corect. După care cu toții au răspuns voit greșit. Voluntarul era pus mereu să răspundă ultimul.

Într-un experiment de control, voluntarul a fost lăsat să răspundă singur. Rezultatele nu fost următoarele: în testul de control voluntarul a greșit 1% pe când la cele cu complicii, voluntarul a greșit 75%. 

Întrebat de ce a răspuns greșit, voluntarul a recunoscut că s-a conformat grupului. Teama de a nu fi exclus, teama de a fi judecat, i-a distorsionat judecata.

”Ce zice lumea”- Înapoi la viața de zi cu zi

Cel mai grav impact al ”ce zice lumea ” este asupra copiilor. Ei sunt beneficiarii unor restricții fără pic de logică și urmă de argumente. Beneficiari sunt și adulții care trăiesc sunt teama etichetărilor sociale.

Ești necăsătorită la 45 de ani, nu ai școală, culoare pielii tale este mai închisă, ai părul blond, ai schimbat prea des job-ul, nu ai casa ta, nu ai călătorit în zone exotice, nu ai mașină scumpă, nu ai ultimul model de telefon, ai divorțat, ești prea slab sau prea gras, etc. Toate aceste etichetări atârnă greu în mintea și sufletul unui om.

Se impune din când în când să ne facem o deparazitare de boala ”ce zice lumea” pentru a păși în autenticul firii noastre.

Fă-ți un test de evaluare

Întrebă-te ce anume te influențează în acest moment cel mai tare? Părerea părinților că nu ești un om realizat? Privirea colegei când apari cu vechiul palton. Aceiași opinie veche a șefului cu privire la un proiect în care tu ai o opinie inovativă. Senzația de jenă că nu ai banii prietenilor tăi.

Acestă dorință de a fi în rândul lumii, de a mulțumi, este de fapt frica de a nu fi izolat. Frică ancestrală atât de adânc înrădăcinată în subconștientul tău încât ai și uitat de ce te-ai apucat de fumat sau băut.

Poate te-ai obișnuit atât de mult de ”ce zice lumea” încât doar câteva somatizări îți mai pot atrage atenția. Sau momentele acele în care dai de greu și realizezi de fapt că lumii nu-i pasă de tine.

Potrivit psihologului Wendy Treynor, atunci când cedăm presiunii grupului, de fapt ne depersonalizăm. La început, ne temem de ”ce zice lumea”, dar atunci când ne modificăm comportamentul pentru a face pe plac, ne trezim în plină disonanță cognitivă. Și ca să scăpăm de conflictul interior, ne ajustăm standardele și principiile.

Și uite cum ajungem într-o superbă înregimentare ca să putem supraviețui.

”Ce zice lumea” – Disonanța cognitivă

Cu toții avem momente de disonanță cognitivă.  Definiția ei este simplă: stare de tensiune care apare atunci când o persoană are două, trei opinii dar care nu numai că nu converg, dar se și exclud.

Minții umane nu-i place să fie inconsecventă, de aceea efortul de a face pe plac este foarte mare.

Cine ești, Tu?

Fă-ți cadou un repaus mental și un exercițiu de autenticitate. Nu trebuie să te temi că îți va place atât de mult încât mâine îți dai demisia de la cel mai plicticos loc de muncă. Sau te apuci să-i spui partenerului de viață că de fapt stai cu el/ ea doar că te-ai obișnuit și te temi de schimbare.

Întrebă-te cine ești Tu? Tu cel fără de funcție, haine, mașini, vacanțe, prieteni, realizări, familie. Și vezi care sunt valorile tale acum când ești gol de toate etichetele și părerile celor din jur.

Nu cumva observi că nu ai nevoi multe? Că îți ajunge să fii iubit, să te asculte cineva, să ai bază în câteva persoane și să te accepte familia?

Că viața a devenit infinit de simplă acum când nu mai trebuie să demonstrezi nimănui nimic? Că nu contează că ai sau ești, că poți sau nu.

Este un exercițiu tare simplu pentru momentele în care pierdem busola. Când simțim că ne cuprinde presiunea conflictului interior ”îmi fac mie pe plac sau le fac altora”.

Este doar un simplu exercițiu în care înveți să respiri viața. Viața în simplitatea ei. Ca mai apoi să te întorci la jocul sociețății de a pune etichete și ”melodii după care să joci”.

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Bun sau rău

Bun sau rău, unde este adevărul?

Dicționar de psihologie

Dicționar de psihologie, cuvinte cu A care ne impactează viața