in , ,

Bun sau rău, unde este adevărul?

Bun sau rău

Bun sau rău, unde este adevărul? Există o fabulă simpatică care spune ceva de genul: a fost odată un țăran căruia i-a murit calul. Sătenii s-au strâns și i-au spus că sunt mișcați de tragedie care l-a lovit. Tăranul a răspuns ”bun sau rău, cine știe care este adevărul”.

Mai târziu, fiul lui s-a îmbolnăvit de gripă și a zăcut zile întregi. Sătenii iar au încercat să-l consoleze. El a răspuns ”bun sau rău, cine știe care este adevărul”. Pe când fiul lui zăcea bolnav, a izbucnit războiul și tinerii au fost chemați la arme. Sătenii l-au considerat foarte norocos pe țăran, dar el a răspuns ”bun sau rău, cine știe care este adevărul”…

Bun sau rău – Adevărul este…

Adevărul este că niciunul dintre noi nu avem globul magic să știm dinainte care va fi viitorul. Nu putem decât să ne aducem aminte de pildă de prima dragoste sau un examen ratat, o prietenie încheiată cu o trădare.

Puțini oameni pot să se laude că au rămas în relație cu primul om de care s-au îndrăgostit. Mai țineți minte suferința despărțiii, jurămintele, lacrimile? După ani de zile acestea par pierdute prin amintiri și în locul suferinței, oamenii echilibrați zâmbesc. După cum puțini sunt norocoșii care au prieteni din copilărie. Viața ne învăță cumva că nu există doar negru și alb.

Nu putem judeca un moment în termeni de bine sau rău, decât după ce a trecut mult timp. Timpul ne dă mereu adevărul din poveste.

Bun sau rău – Cum ar fi fost dacă?

Fă cu mine un exercițiu: folosește termeni de comparație când descrii un eveniment. Fie el bun sau rău.

În loc să spui de pildă ”am avut o zi grea” să spui „câteva ore mi-a fost foarte greu, însă am avut și câteva momente de relaxare”. Pentru că acesta este adevărul.

În zilele noastre cele mai proaste avem măcar un moment bun. Poate nu îl percepem, poate ne fuge gândul de la el, dar vă asigur că mintea noastră caută ceva de care să se agațe pentru a se relaxa.

Uneori un moment rău se dovedește că îți salvează viața. Sunt convinsă că ați auzit povești cu oameni care au pierdut avionul care …s-a prăbușit. Sau oameni care au fost părăsiți în preziua nunții, ca mai apoi să își găsească partenerul de viață potrivit.

Educația pozitivă

Noi, adulții, trebuie să ne re-educăm să privim viața ca fiind bună sau rea. Să admitem că uneori există nuanțe de gri, că există în loc de certitutine,  ”poate” și în loc de ”niciodată”, o nouă șansă.

Așa ar trebui să ne educăm și copiii, în complexitatea tuturor aspectelor vieții. Copiii nu înțeleg complexitatea lui bun și rău, asta pentru că ei, privesc viața ca o mare livadă în care se pot bucura.

Pentru ei nu există presiune decât atunci când le-o impunem noi. Și ce nedrept este să-i furi din copilărie unui copil, prezentându-i viața doar prin două aspecte.

Cum îl pregătești pentru o viață care este atât de complexă?

Bun sau rău – Provocarea pentru tine

Ești adult, ai mii de probleme de rezolvat și decizii de luat. Uite ce îți propun: cere-i un sfat copilului tău. Prezintă-i situația pe înțelesul unui copil de 5 ani.  S-ar putea să ai surpriza să descoperi că îți este greu să te exprimi și să sintetizezi informația. Și dacă nu poți asta cu un copil de 5 ani, sincer, cum să te înțeleagă un adult?

Lasă copilul să preia frâiele responsabilității în casă pentru câteva zile. Așa vei putea observa dacă el se descurcă, are inițiativă, idei sau discipină. Așa vei experimenta și tu ce fel de educație i-ai dat.

Este un exercițiu extrem de bun pentru comunicare și responsabilizare a viitorului adult. Faptul că ne protejăm prea mult copii înseamnă de fapt să-i vulnerabilizăm în viitoarea lor viață de adult.

Ați obervat că ne-am educat să privim mai mult prin șabloanele ”bun și rău”?

Că totul pare tragic când se întâmplă ceva rău și nu mai avem răbdare să așteptăm soarele pe strada noastră. Cum ne apucă un soi de disperare că nu am făcut destul și mai puțin suntem conștienți că am uitat să trăim frumos?

Ne este frică de multe ori de bine și singuri ne sabotăm, parcă vrând să demonstrăm că răul învinge. Când de fapt, viața merge mai departe.

Nu te mai concentra pe ce știi să faci bine sau rău, fii atent la cât de repede te adaptezi, cum reacționezi la schimbare. Ce te motivează când ți s-au înecat corăbiile și ce te aduce cu picioarele pe pâmânt când o iei razna.

Important este să înveți un nou cuvând „adaptare„. Cred că asta voia să spună și personajul din fabulă…

Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Loading…

0

Comments

0 comments

Dragul de cunoaștere

Dragul de cunoaștere – Pentru progres, cu toții ar mai trebui să mergem la… școală!

Ce zice lumea

Cum să scapi de boala minții umane, ”Ce zice lumea?”